דבש – כל המספרים החשובים

מהי תפוקת הייצור המקומי? כמה דבש צורכים הישראלים? על זאת ועוד בכתבה הבאה.

עם ישראל הוא עם שאוהב לעשות חישובים. לרגל ראש השנה, חג שבו אחד מהכוכבים הקולינריים הבולטים הוא הדבש, הנה לכם נתוני ייצור וצריכה של דבש ישראלי, כפי שפרסמה מועצת הדבש.

אופי רייך מנכ”ל מועצת הדבש, אומר כי השנה, היקף ייצור הדבש המקומי עומד על כ- 3,600 טון דבש איכותי ישראלי, המיוצר מ- 120 אלף כוורות הפזורות ברחבי הארץ. בחגי תשרי ימכרו כ-2,000 טון דבש, כמעט -40% מהביקוש השנתי בארץ, בשווי כולל של כ- 90 מיליון שקלים במונחי מחיר לצרכן. “אשתקד עמדה תפוקת הדבש על כ- 4,000 טון דבש, זאת הודות לעונת חורף מבורכת. החורף האחרון התאפיין בטמפרטורות גבוהות ויובש, המשקעים הופיעו בזמנים שונים מהרגיל, אך הביאו לבסוף לכמות גשמים ממוצעת והבטיחו את פריחות האביב והקיץ, כך שכמות התפוקה השנתית הינה ממוצעת לעונה”, מציין רייך.

במועצת הדבש מעודדים קנייה ישירה מדבוראים במכוורותיהם, וחלקם מציעים משלוחים לאורך חגי תשרי. “חשוב דווקא עכשיו, בימים בהם כלל ענפי החקלאות נלחמים על עתידם ועל עתיד בטחון המזון, ולאחר משבר סגרי הקורונה, לרכוש תוצרת חקלאית טרייה ובריאה ודבש איכותי ישירות מהמכוורות בישראל בכדי לתמוך בדבוראים המבטיחים באמצעות האבקה את ביטחון המזון בארץ הן בימי משבר והן בשגרה ” אומר רייך.

מנתוני מועצת הדבש- עולה כי, צריכת הדבש בקרב הציבור הישראלי מסתכמת בכ-5,500 טון בשנה. ישראלי צורך בממוצע, בחודש תשרי כ- 250 גרם דבש, מתוך צריכה שנתית של כ- 600 גרם לנפש.

אופי רייך מנכ”ל מועצת הדבש



ההערכה הגוברת לסגולות הבריאותיות של הדבש הנחשב “הממתיק הטבעי של הטבע” ולמגוון הטעמים, מביאה בשנים האחרונות למגמה, בקרב הציבור הרחב, לצרוך ‘דבש זני’- אשר רובו מופק מזן אחד של פרח, המחויב ל-80% צוף של אותו זן. בישראל למעלה מ- 20 סוגי דבש זני – דבש זעתר, מרווה, שיזף, קורנית, דרדר, אשל, אבוקדו, פרחי בצל ועוד.

במועצת הדבש מבהירים כי מחירי הדבש לצרכן בישראל נמוכים ברובם ודומים למחירי הדבש בחו”ל. המחיר הקמעונאי הממוצע לצנצנת של 1 ק”ג עומד על כ- 45 שקלים כולל מע”מ (כ-38.5 שקלים ללא מע”מ). יש לציין כי בנוסף לייצור הדבש בישראל, מיובאים מעל ל- 1000 טון דבש, ביבוא פטור ממכס, במסגרת הסכמי סחר עם האיחוד האירופי, ארה”ב ודרום אמריקה, ועומדים בהתאם לדרישות והתקנים שנקבעו כסטנדרטים בינלאומיים.

עוד מדווחים במועצת הדבש וארגון מגדלי הדבורים בישראל, כי בחודשים האחרונים, בשיא עונת הרדייה והאבקת הגידולים החקלאיים חווים הדבוראים מקרי פשיעה חקלאית- גניבות, וונדליזם בכוורות, זאת לצד מספר מקרים של- חשד להצתה, שהביאו לשריפת אלפי דונמים של שטחי מרעה בעיקר בצפון הארץ. מתחילת השנה נשרפו כליל 100 כוורות שהכילו כ- 5 טון דבש. במטרה למגר את הפשיעה החקלאית, מקיימים מועצת הדבש והדבוראים, מיזם בשיתוף ‘השומר החדש’, תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים וסיורים בנקודות הצבת הכוורות.

דבוראים ממכוורת גליל דן , מימין לשמאל: זוהר רודולף, נמרוד לב ארי ועידו ירמיהו (צילום: מכוורת קיבוץ דן)



בתוך כך נמשכת ההתמודדות הגלובלית בהיעלמות שליש מאוכלוסיית הדבורים, תופעה היוצרת חשש גדול לעתיד יצור המזון בעולם. דבורת הדבש בעלת חשיבות אדירה עבור האדם, עקב היותה המאביקה המרכזית בטבע, שאחראית להפריית 80% מהיקף הגידולים החקלאיים בעולם. דבוראי ישראל שינעו בעונת האבקה האחרונה (במהלך עונת האביב) מעל ל- 70 אלף כוורות להאבקת פריחת מטעי הפרי, הנשירים, וכן בשטחי גידולי הקיץ, כאשר ללא פעולה זו, לא הייתה מתבצעת הפריית הפרח, ההופך לפרי.

על פי נתוני מועצת הדבש: בארץ תורמת דבורת הדבש באמצעות האבקת הגידולים לתל”ג החקלאי בישראל כ- 3 מיליארד שקלים בשנה. פועלים כיום בישראל כ- 500 דבוראים המטפלים במאה ועשרים אלף כוורות הפזורות ברחבי הארץ, מתוכן 80,000 כוורות משמשות להאבקת גידולי החקלאות.

“פסטיבל הדבש” יתקיים במכוורות ברחבי הארץ, בהתאם להנחיות משרד הבריאות לאורך ראש השנה ועד 11.9.21- הדבוראים יפתחו את שערי המכוורות, שם ייפגשו משפחות וילדים עם הדבוראים בשטח, יטעמו דבש, ויכירו את עבודת המכוורת ואת חשיבות הדבורה. לפרטי פסטיבל הדבש ומכירת דבש ישירה- באתר מועצת הדבש- www.honey.org.il ובפייסבוק- פסטיבל הדבש. מועצת הדבש והדבוראים מאחלים שנה טובה ומתוקה!

דבוראי אדוארד פיליפוב מקדש ברנע. (צילום ארקדי רסקין)